„Западните Балкани между Изтока и Запада – европейското предизвикателство“

 

Между 14-ти и 17-ти септември 2017г. се проведе регионална среща на стипендиантите на фондация „Конрад Аденауер“ в гр. Дуръс, Албания. Конференцията е инициирана от централата на фондация „Конрад Аденауер“ в Берлин, като организицията се пое от албанското бюро на фондацията. Стипендианти на фондацията от Албания, Босна и Херцеговина, България, Германия, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Хърватска и Черна гора имаха възможността в рамките на четири дни да дискутират актуални за региона теми, както и да обменят опит, контакти и идеи за бъдещи съвместни проекти. Събитието бе открито от г-н Валтер Глос, ръководител на бюрото на фондацията в Албания и г-н Хенри-Гискард Боне от централата на фондацията в  Берлин.

Непосредствено след приветствията се премина и към основната част от програмата, която бе свързана с представянето на националните презентации, като всяка една от делегациите бе подготвила кратко експозе по предварително зададена от организаторите тема. Българската делегация запозна аудиторията с различните културни влияния в страната от Освобождението до наши дни. С нагледни примери бяха представени тенденциите в архитектурата, образованието, живописта и градоустройството. Особено впечатление направиха част от социалистическите паметници и модерната им интерпретация в градската среда. Основното послание, отправено от българската делегация в заключителните слова към останалите, бе свързано с възможността за сътрудничество по отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани.

Регионалната среща продължи със засилен дебат по ключови въпроси за региона като стабилизирането на етническата карта, изграждането на демократичните институции след падането на социалистическия режим, мястото на отношенията с Русия и други. Специални гости, които внесоха допълнителна конкретика, бяха г-н Бернд Борхард, ръководител на ОССЕ в Албания, д-р Неби Бардхоши, ръководител на Института за културна антропология и изкуства. Г-н Борхард запозна стипендиантите с ролята на ОССЕ в Западните Балкани през последните 20 години. Бившият съветник на премиера на Босна и Херцеговина по въпросите на европейската интеграция и външните работи, г-н Елвис Конджичочерта предизвикателствата пред държавата и необходимостта от предприесъединителната условност като императив за справянето с тях. Последният гост-лектор беше г-н Ардиан Хакскай, ръководител на Института за сътрудничество и развитие, с когото стипендиантите обсъдиха възможностите за подобряване на свързаността на Европа, в частност Западните Балкани и Китай посредством инициативата „Един пояс, един път“.

Регионалната среща завърши с оптимизма, че събитията от подобен род изпълняват поставените си целите,а именно по-задълбоченото познанство на спецификите на региона и представляват добра платформа за диалог между стипендиантите на фондацията.

Автор: Анна Печева

Share

Коментари

коментара

Share