Дискусия с Президента на Р България г-н Росен Плевнелиев

На 23 февруари 2016 Клубът на стипендиантите на фондация „Конрад Аденауер“ проведе дискусия с Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев в Президентството. Срещата премина под надслов „Национална перспектива 2030- вътрешнополитически и регионални измерения“ и продължи повече от два часа.

В стъпителното си слово г-н Плевнелиев направи равносметка на досега постигнатите резултати по програма „България 2020“ и нуждата от тяхното продължение в национална стратегическа рамка до 2030г. Президентът увери участниците, че президентската институция е отворена винаги и за всички, наблягайки в тази връзка на необходимостта от силни институции в страната, които да бъдат гарант за едно устойчиво развитие. Последваха уводни думи и на председателя на Клуб „Конрад Аденауер“ Даниел Шекерлетов, който приветства готовността на Президента за водене на диалог с младото поколение и разказа за досегашното развитие на организацията и нейните цели, свързани със създаването на надпартийна общност от перспективни млади хора с десни убеждения и разпространението на християндемократичните ценности на свободата, хуманизма и поемането на лична отговорност в обществото.

12765624_10154035666834374_1011504497_o

В дискусионната част двадесетте представители на Клуба имаха възможността да се представят и да зададат въпросите си към държавния глава. Пространно бяха обсъдени темите на институционалното развитие, реформите в конкретни сектори от държавното управление и ролята на България в ЕС и региона.

12773439_1147974338546179_574446977_o

В отговорите на Президента Росен Плевнеиев изкристализира тезата, че България трябва да има институционална култура и най-вече работещи институции. По отношение на Европейския съюз Президентът сподели, че Съюзът има нужда от кризисен мениджмънт и най-вече самочувствие за да се справи с нарастващите глобални проблеми. Заставайки зад своя лична кауза и цитирайки Наполеон, според когото човек или има кауза или се нуждае от война, Президентът разясни, че работи добре със сегашното българско правителство, анализирайки също така ситуацията на Балканите, където според г-н Плевнелиев България стои добре и има отлични позиции. По отношение на бежанската криза Президентът заяви, че България може да приема само хора, които може да интегрира, намеквайки също така и за очертаващия се в  България демографски проблем. Относно ролята на медиите и тяхното влияние беше изтъкната необходимостта от работещ медиен закон. Специално внимание беше обърнато и на IT-сектора, дуалното обучение, което според него ще се реализира в средното образование, както и на съдебната реформа, давайки пример с Румъния, която вече показва видими резултати в борбата с корупцията.

Плевнелиев

Събитието протече в приятелска атмосфера и донесе положителни изводи и за двете страни. В заключение г-н Плевнелиев и гостите от Клуб „Конрад Аденауер“ изразиха желание и готовност за продължаване на диалога и провеждането на още срещи в бъдеще.

Share

Коментари

коментара

Share