Балкански младежки форум „Жените в политиката и обществото”

 

Третото издание на Балканския младежки форум се проведе в периода 25-28 май 2017 г. в Прищина, Косово. Събитието беше организирано от офиса на Konrad Adenauer Stiftung в Косово и JEF Косово, а тазгодишната тема бе „Жените в политиката  и обществото”. Участие взеха стипендианти на Фондацията от България, Македония, Косово, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Целите на форума бяха размяната на идеи, мнения и добри практики по важни за Балканите въпроси с изявени експерти и  подкрепа на кооперацията между балканските страни относно общи проблеми. В рамките на четиридневното събитие участниците  имаха възможността да чуят лектори от региона, които представиха своя опит и гледни точки по въпроса с участието на жените в различни сфери на обществото.

Форумът бе открит от Гранит Тернава, програмен директор на Konrad Adenauer Stiftung Косово, Леутрим Ахмети, председател на JEF Косово и Фидан Рекалиу, председател на младежкия форум на Демократическата лига на Косово.

В рамките на втория ден от събитието участниците във форума обсъдиха с лекторите – народни представители, политически съветници и представители на неправителствения сектор от Сърбия, Косово и Македония, проблеми, свързани с участието на жените в политическата сфера. Особено оживена дискусия предизвика въпроса с квотите за жени в политиката, а лекторите и участниците обмениха идеи как да бъде подкрепено по-активното участие на жените в политическия живот.

В панела „Жените в гражданското общество” представители на неправителствения сектор в Косово представиха своя опит, а в панела „Жените в университета” представители на Университета в Прищина представиха данни за участието на жените в академичната сфера, основните пречки, които водят до отпадане на жените от висшето образование, както и възможни решения на този проблем.

Третият ден от форума бе посветен на жените в бизнеса. Участниците във форума имаха възможност да обсъдят с представители на бизнес, академичните и политически среди от Косово и Македония теми като разликата в заплащането между половете, съчетаването на професионалните задължения със семейството и стимулирането на активното участие на жените в политическия и обществен живот.

В рамките на семинара беше подготвен и специален уъркшоп, посветен на употребата на социалните медии в политическите кампании, бяха представени различни методи за достигане до по-широка публика в социалните мрежи.

Последният ден от форума завърши с лекции на тема „Жените в медиите”. Лектори бяха журналисти от Косово и Сърбия, които споделиха специфичните пречки и препятствия, с които трябва да се справят жените в медийните среди в тези страни.

В семинара беше включена културна програма, в рамките на която участниците посетиха важни исторически забележителности в Прищина и бяха запознати с историята и културата на Косово.

 

Автори: Димитра Воева
Мария Йорданова
Ралена Герасимова

Share

Коментари

коментара

Share